Menu
BgBowling

Финали РИШ “Сеньори” – Обзор

Между 15-ти и 16-ти юни се проведе финалът на Републиканския индивидуален шампионат в категория “Сеньори”. Атлетите над 50 години премериха сили в интригуваща надпревара, която излъчи новия републикански шампион. В размите на два дни бяха изиграни две серии по 6 игри, десетки директни мачове, а след тях и много оспорвани степладер финали. В тази статия ще отбележим най-важните моменти от турнира. Приятно четене!

Плакат за финалите на РИШ – “Сеньори”

Участниците: Право на участие във финалите на “Сеньори” имаха всички атлети, навършили 50 години към датата на провеждане на състезанието. Това направиха 17 атлети, сред които:

  1. Димитър Попов – БК “Максим 300”
  2. Пламен Николов – БК “Максим 300”
  3. Атанас Атанасов – БК “Атиа Боул”
  4. Бранислав Сергиевски – БК “Магьосниците 2005′
  5. Рудолф Подлипски – БК “Магьосниите 2005”
  6. Тодор Личев – БК “Троя”
  7. Георги Делийски – БК “Троя”
  8. Радка Дангова – БК “Троя”
  9. Станимир Върбев – БК “Троя”
  10. Георги Божилов – БК “Страйк Мания – София”
  11. Диан Динев – БК “Страйк Мания – София”
  12. Христо Димитров – БК “Страйк Мания – София”
  13. Жорж Алекян – БК “Корона”
  14. Калин Симеонов – БК “Академик – ВВ”
  15. Иво Кларк – БК “Академик – ВВ”
  16. Любомир Кючуков – БК “Академик – ВВ”
  17. Габриел Пайсиев – БК “Галакси 2023”

Първа фаза: Всички играчи разполагаха с 6 игри сбор, за да постигнат максимално много точки и да се класират в първата 8-ца. Те бяха разделени в две серии, втората от които се оказа по-резултатна. Схемата на намазване позволи различни линии на игра, голяма част от тях използваха уретанови топки, които са по-лесни за контролиране и по-предстазуеми като реакция. Най-силната игра във фазата записа Атанас Атанасов – 247 точки. Имаше драма около 8-мата позиция, 4-ма атлети бяха в рамките на 20 точки. Крайното класиране изглеждаше по следния начин:

Класиране след първата фаза

Round Robin етап: До неделния ден на финалите достигнаха първите 8 атлети според таблицата. Пред тях имаше ново предизвикателсво – директни маочве помежду им. За победа те получаваха 20 бонус точки, 10 за равен и за достигане на определен резултат – още бонуси. Нека погледнем към най-заоомнящите се двубои.

Атанас Атанасов и Георги Делийски направиха равен мач на по 215 точки. Те не просто завършиха наравно, а последните им 3 фрейма бяха идентични – 9 кегли на всеки от тях. Разделиха си по 10 бонус точки, които се оказаха важни за Делийски, тъй като той бързо се изкачваше в класацията.

Тодор Личев беше атлетът с най-много бонус точки. Петкратният шампион в “Сеньори” беше постоянен в резултатите си през целия етап и съответно със среден от 205 точки спечели 5/7 срещи. Тези победи, добавени към силното му постижение от първата фаза, му подпечатаха мястото на големия финал.

Диан Динев успешно прогресираше в таблицата, въпреки че беше най-новият сеньор(състезателите получават по 1 точка на игра за всяка своя година над 50, Динев имаше 0). Надви Тодор Личев в изключителна драма – 194 на 192 точки. Подобна ситуация имаше и в срещата му с Калин Симеонов, в която Динев спечели с 5 точки разлика(179 на 174). Той също записа 5/7 победи, с които си осигури третата позиция за степладера.

Тримата бяха ясни след изиграване на общо 56 срещи. За титлата щяха да играят следните състезатели:

Крайно класиране след Round Robin фазата

Полуфинал: До полуфиналната битка достигнаха Диан Динев и Георги Делийски. Хендикапът за навършени години продължаваше да важи, така че от началото Делийски водеше с 4 точки. Те се оказаха ключови в първата игра, която завърши с резултат 181 на 176 в полза на атлета от БК “Троя”. Той продължи да затваря своите спеъри, допусна частични неточности и получи краен резултат от 171 точки. Постижението му беше достатъчно за спечелването на полуфинала и той премина напред.

Финал: За трофея в “Сеньори” 2024 се изправиха съотборниците Тодор Личев и Георги Делийски. В първата напрежението беше високо, затова и всяка грешка се наказваше. Делийски приключи със 186, а с по-силен 10-ти фрейм Личев достигна 211 и взе първата точка във финала. Подобно се разви втората игра също – Тодор Личев поведе от началото и не позволи на опонета си да го изравни. С 204 на 179 точки Тодор Личев от БК “Троя” спечели републиканската титла.

Тримата призьори във финалите на РИШ “Сеньори”

Благодарим на всички атлети за участието!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA