Menu
BgBowling

Кръг 4 “Шипка” от РИШ – Обзор

Между 23-ти и 25-ти февруари се проведе четвъртият кръг от тазгодишната надпревара за Републиканския индивидуален шампионат. Това беше първият за годината турнир тип “Класик”, който внесе разнообразие и нова порция интрига в шампионата. 16 атлети се бориха за титлата в “А” група, 12 в “Б”. Нека разгледаме най-интересните моменти от турнира.

Квалификациите: Тези 28 състезатели от двете групи бяха излъчени от квалификации. Те се състояха в 4-те края на България и близо 70 атлети се включиха в тях. Най-много квоти за участие в кръга традиционно се раздадоха в столицата(11 броя). По време на тях станахме свидетели на изключително силни постижения. Радослав Тенчев записа звездна серия от 1457 точки (242.8 среден резултат), Мариана Метексинова пък достигна 1397 точки (232.3 средно на игра). Тези резултати служат като пример за високото ниво на игра, което продължи през цялото издание.

Фаза 1: В съботния ден всички класирани състезатели разполагаха с 6 игри сбор. След тях и в двете категории щяха да останат само 8 атлети, до последно класиранията търпяха размествания. Лидер в “А” група стана Пламен Станчев, който събра значителна преднина пред опонентите си с резултат 1395 точки (232.5 средно на игра). В “Б” група доминацията от квалификациите продължи и Атанас Атанасов се класира първи – 1139 точки (189.8 среден резултат). Продължаващите състезатели към втория ден от Кръг IV бяха:

Класиране в “А” категория след Фаза 1

Класиране в “Б” категория след Фаза 2

Фаза 2: Вторият етап на кръга изправи всички атлети от едни срещу други. 8-те финалисти играха по 1 игра помежду си, респективно в “А” и “Б” група. Имаше равни мачове, близки игри, бонус точките за победа бяха ключови за определяне на призьорите. Интересна новост в регламента за сезон 2023/2024 е, че атлетите започнаха втората фаза с целите си резултати от първата. Конкуренцията беше сериозна, само 3-ма атлети щяха да преминат успешно Round Robin мачовете.

В “А” група Дарин Траянов спечели 5/7 мача и то с високи резултати. 197.6 среден резултат му гарантира място в полуфиналната битка. Любен Левичаров успя да запази втората си позиция, записвайки най-висок среден в цялата фаза. Пламен Станчев победи в 4/7 мача, две игри от 220 точки му бяха достатъчни за 1-вото място.

В “Б” група Атанас Атанасов и Теодора Константинова имаха равен брой победи във втората фаза (по 5), но предимството от Фаза 1 на Атанасов се оказа решаващо. Фотофиниш наблюдавахме за третото място в степладера. Любомир Ангелов и Славчо Кордев завършиха само с 2 точки разлика – 2336 на 2338 в полза на Кордев. Съответно атлетът на БК “Корона” спечели третото място за финалните мачове.

Дарин Траянов и Мариана Метексинова по време на Фаза 2

Степладер “А” група: Любен Левичаров от БК “Страйк Мания – София” се изправи срещу Дарин Траянов от БК “Троя” в полуфинала. Започнаха равностойно, но неточност на Дарин му донесе трудне сплит (4-10). Левичаров създаде известно предимство, което обаче бързо изравнено след поредица от страйкове за Траянов. Крайният резултат беше близък – 223 на 226 точки. Траянов продължи напред. Във финала негов опонент беше Пламен Станчев от БК “Мега”. Убедително начало за Станчев – 3 поредни страйка. Към средата на играта обаче левичарят практически изравни точките. Всичко се реши в 9-ти и 10-ти фрейм, в които Станчев беше безупречен. С 224 точки Пламен Станчев триумфира в “А” група.

Пламен Станчев – шампион
Дарин Траянов – вицешампион
Любен Левичаров – трета позиция

Степалдер в “Б” група: До полуфиналната битка достигнаха Славчо Кордев (БК “Корона) и Теодора Константинова (БК “Академик – ВВ”). И двамата състезатели допуснаха пропуски в първата част на мача си, имаше обаче и затворени сложни комбинации от кегли. Финалните фреймове на Теодора бяха по-добри и със 166 на 158 точки, тя се пребори за мястото си в битката за трофея. Там я очакваше Атанас Атанасов, който не беше слизал от първата позиция през целия турнир. Страйковете не закъсняха – и двамата финалисти бяха прицелени в победата. Атанасов направи нялколко перфектни удари, с които си осигури 224 точки. С тях успя да надмине 191 на Константинова и да спечели трофея в “Б” категория.

Атанас Атанасов – шампион
Теодора Константинова – вицешампион
Славчо Кордев – трета позиция

Благодарим на всички атлети, които се включиха в Кръг 4 “Шипка” от РИШ!

Всички призьори в Кръг 4
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО
Член на ББФ може да бъде всеки любител и запален фен на играта, който подаде писмена молба - заявление за членство към някой от редовните клубове, членуващи в ББФ.
© 2017 Bulgarian Bowling Federation
Created by ATIA